ICHPatrimoni
Cultural Immaterial

Notícies Divendres, 12 de juny de 2015

La 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades reforça els vincles amb els òrgans de la UNESCO

Reunides a Santa Susanna (Maresme, Catalunya), les ONG acreditades per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) han establert vincles entre elles i compartit experiències.

Tags: acreditades acredited Ens de lAssociacionisme Cultural Català Forum of NGOs Fòrum ONG ONG Patrimoni Cultural Immaterial UNESCO

Reunió de les ONG acreditades (À. A. E.)
Reunió de les ONG acreditades (À. A. E.)


Davant l'aparició d'una convenció (la de la Salvaguarda del PCI, data del 17 d'octubre del 2003), els estats que la ratifiquen accepten les seves obligacions i obtenen participació en l'Assemblea General, que en el cas de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI aplega 161 estats, que deleguen en el Comitè Intergovernamental, que es reuneix anualment, les tasques pràctiques del desplegament de la Convenció. Cal afegir, i aquí és on entra en joc la conferència de Santa Susanna, que la UNESCO reconeix ONG que treballen en l'àmbit del patrimoni cultural, cosa que les permet assessorar els seus òrgans (l'Assemblea General i el Comitè Intergovernamental). Es tracta de les ONG acreditades, les quals tenen un òrgan de representació i coordinació que és el Fòrum Internacional d'ONG, amb seu a París
 

Del 6 al 12 de juny, la 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades per la UNESCO ha permès que aquestes entitats hagin compartit experiències. Fruit del treball, han definit la missió del Fòrum Internacional d’ONG i les seves relacions amb la UNESCO, acordant la creació d'un Comitè Directriu que permeti coordinar les activitats del Fòrum. El conjunt dels membres representants de les ONG han valorat positivament aquests passos, tot just quan del 30 de novembre al 4 de desembre se celebrarà la reunió del Comitè Intergovernamental a Namíbia.  
 

Organitzada per l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català i el suport i col·laboració del Fòrum Internacional d'ONG, aquesta trobada també ha sumat les experiències d'ONG i experts que tot i no estar acreditats per la UNESCO, desenvolupen el seu treball en l'àmbit del Patrimoni Cultural Immaterial. Si bé durant les primeres sessions aquests dos grups han treballat per separat –ONG acreditades per una banda, i de l'altra, la resta d'ONG i experts– s'han establert diversos col·loquis i taules de treball on els participants han compartit inquietuds comunes: la relació de les ONG amb la UNESCO, i amb els estats que acullen les entitats, el canvi d'actitud que suposa considerar les expressions culturals com a patrimoni immaterial cultural...  Cal destacar la gran quantitat d'entitats i associacions catalanes (sardanistes, castellers, puntaires, societats musicals, teatre amateur, geganters) que han participat en aquestes reunions.

La 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades ha estat una oportunitat per redefinir les relacions amb la UNESCO i ha permès apropar manifestacions de cultura popular catalana als participants, ja que les sessions de debat i reflexió s'han combinat amb excursions a la Patum de Berga (inscrita dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humaitat), l'actuació d'un aplec de sardanes, un assaig de Castells(també a la mateixa llista), concretament un dels Castellers de Barcelona, un concert d'una banda musical, la visita de diverses puntaires, o una actuació de falcons, entre d'altres.
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF